„Рециклиран водоустойчив шперплат“

ян. 8, 2015

Както много пъти сме писали през последните години много клиенти търсят само „цена“ когато имат нужда от хидрофобен шперплат. В глобален мащаб цените на суровините и в частност на хидрофобния шперплат се повишаваат с всяка изминала година, а различни фактори като морски транспорт, висок курс на долара повишават допълнително крайната цена. В България качеството на хидрофобния шперплат претърпя много метаморфози минавайки през по-ниско качество лепила, после еднопресован водоустойчив шперплат, и сега последната (може би) фаза „рециклиран водоустойчив шперплат“.
Какво представлява рециклирания водоустойчив шперплат.

Китайските фабрики изкупуват използвания вече хидрофобен шперплат, режат го на малки и по-големи парчета, отделят колкото може от останалия бетон по плоскостите и съставят ново почти цяло платно шперплат. Отгоре и отдолу се полагат 2 нови слоя фурнир, и заедно с нов филм се пресова. Страничните кантове се боядисват и реално външния вид на този хидрофобен шперплат е като на всички останали. За съжаление качеството е много много ниско, а когато го нарежете отвътре изпадат парчета бетон.

Наличието на подобен продукт уби вноса на другия 20 милиметров водоустойчив шперплат бил той качествен двупресован, еднопресован и т.н. Към момента 99% от вноса на 20 милиметров водоустойчив шперплат е само на „рециклиран“.
За съжаление борбата между вносителите да предлагат на складовете най-ниска цена наложи и предлагане на „рециклиран хидрофобен шперплат“ 21 милиметра , а за капак се слага и лого. Това освен , че заблуждава търговци и клиенти е лоша практика. Както е известно брандират се висококачествените продукти за да се отличават.

Share This